Food
What's on the menu – Feestelike koekies─── 17:33 Thu, 07 Dec 2023
Sjef Maradine gee vir ons 'n paar resepte wat die hele gesin die Kerstyd gelukkig sal hou!
Koekies
Bestanddele
2 en 1/4 koppies (281 g) meel plus ekstra om op werkoppervlak te strooi.
1/2 teelepel bakpoeier
1/4 teelepel sout
3/4 koppie botter, versag tot kamertemperatuur
3/4 koppie (150 g) suiker
1 groot eier, by kamertemperatuur
2 teelepels suiwer vanielje-ekstrak
1/4 of 1/2 teelepel amandeluittreksel (opsioneel)
Maklike versiersel
3 koppies (360g) strooisuiker/versiersuiker
1/2 teelepel suiwer vanielje-uittreksel (laat weg en vervang met water vir skerp wit versiersel)
2 teelepels ligte mieliestroop
4,5–5 eetlepels (67–75 ml) kamertemperatuur water
knippie sout
Lees ook: What's on the menu – Tyd vir nagereg!
Metode
Maak seker jy het genoeg tyd en spasie om hierdie koekies te maak. Die koekiedeeg moet afkoel, die koekies moet heeltemal afkoel en die versiersel het 24 uur nodig om heeltemal te stol. Andersins sal dit net sowat 3-4 uur neem om te maak.
Maak die koekiedeeg: Klits die meel, bakpoeier en sout saam in ’n medium bak.
Klits die botter en suiker in 'n groot bak met ’n handmenger of ’n staanmenger teen hoë spoed tot heeltemal glad en romerig, sowat 2 minute. Voeg die eier-, vanielje- en amandelekstrak (indien gebruik) by en klits op hoë spoed sowat 1 minuut. Skraap die kante af en op die bodem van die bak en klits weer soos nodig om te kombineer.
Voeg die droë bestanddele by die nat bestanddele en meng. Deeg sal ’n bietjie sag wees. As die deeg te sag en taai lyk om te rol, voeg nog 1 eetlepel meel by.
Verdeel die deeg in 2 gelyke dele. Plaas elke deel op 'n stuk liggies meelbestrooide perkamentpapier of 'n liggies meelbestrooide silikoonbakmat. Met 'n liggies meelbestrooide koekroller, rol die deeg uit tot ongeveer 1/4 duim dikte. Gebruik meer meel as die deeg te taai lyk. Die uitgerolde deeg kan enige vorm wees, solank dit eweredig 1/4 duim dik is.
Bestuif een van die uitgerolde deeg liggies met meel. Plaas ’n stuk perkament bo-op. (Dit keer dat dit vassit.) Plaas die tweede uitgerolde deeg bo-op. Bedek met kleefplastiek of aluminiumfoelie en verkoel 1–2 uur of tot 2 dae.
Sodra dit afgekoel is, voorverhit oond tot 350 ° F (177 ° C). Voer 2–3 groot bakplate met perkamentpapier of silikoonbakmatte uit. Haal die boonste deegstuk versigtig uit die yskas. Gebruik 'n koekiedrukker en sny die deeg in vorms. Rol die oorblywende deeg weer en hou aan sny totdat alles opgebruik is. Herhaal met tweede stuk deeg. (Dit lyk nie na baie deeg nie, maar jy kry baie koekies uit die deegstukkies wat jy weer uitrol.)
Lees ook: What's on the menu - Blomkoolkaas, groenbone en soutwortels
Rangskik koekies op bakplate sowat 3 duim uitmekaar. Bak vir 11–12 minute of tot ligbruin om die rante. As jou oond warm kolle het, draai die bakplaat halfpad deur baktyd. Laat koekies vir 5 minute op die bakplaat afkoel voor jy dit op ’n draadrak plaas om heeltemal af te koel. Versier eers as dit heeltemal afgekoel is. Dit is nie nodig om die koekies te bedek terwyl hulle afkoel nie.
Maklike versiersel
Gebruik ’n vurk en roer die strooisuiker/versiersuiker, vanielje, mieliestroop en 4,5 eetlepels (67 ml) water saam in 'n medium bak. Dit sal baie dik wees en amper onmoontlik om te roer. Gebruik dan 'n klitser en klits nog 1/2 eetlepel (8 ml) water by. As jy die klitser lig en die versiersel terug in die bak laat drup, sal die versiersel vir 'n paar sekondes vorm hou voordat dit weer smelt. Dan weet jy dit is gereed vir gebruik. As dit te dik is klits nog 1/2 eetlepel (8 ml) water of ’n bietjie meer by totdat jy die regte tekstuur het.
Gebruik voedselkleursel as jy ’n ander kleur wil hê. Wanneer versiersel gekleur word, gebruik eers net 1–2 druppels, roer dit in en voeg dan meer by soos nodig. Onthou die kleur verdonker as die versiersel droog word.
Lees ook: What's on the menu - Vlanagereg
Vlakoekies
Bestanddele
3/4 koppie meel
1/4 koppie vlapoeier of gebruik (Maizena/mielieblom plus 1 eetlepel vanielje-aftreksel)
1/4 teelepel bakpoeier
1/4 fyn suiker
3/4 koppie botter of margarien
1 eier, kamertemperatuur
- Voorverhit oond tot 180 °C .Voer 2 koekiepanne met perkamentpapier uit.
- Room fynsuiker en botter tot donsig. Voeg eier by en klits goed saam. Sif die meel, bakpoeier en vlapoeier saam. Voeg droë mengsel by die geroomde mengsel en die (vanielje as mieliestysel gebruik word); meng goed; tot 'n sagte deeg.
- Rol eetlepels vol van die mengsel in balletjies en plaas op voorbereide koekieplate, 2 duim uitmekaar. Druk deeg met 'n vurk om effens plat te druk. Bak tot onderkant net goudbruin word vir 8 tot 12 minute te neem. Laat afkoel op blaaie vir 3 minute.
- Plaas op afkoelrak en laat heeltemal afkoel.
Vulsel vir toebroodjiekoekie:
1/4 koppie fyn suiker
2 eetlepels botter, kamertemperatuur
Meng tot romerig en smeerbaar.
Smeer tussen onderkant van koekie en druk nog ’n onderkant bo-op.