Food
What's on the menu: Die perfekte skaapboud vir Kersfees─── 17:13 Thu, 08 Dec 2022
Vandeesweek gee Sjef Maradine ons die hoofster vir ons Kersmiddagete: Skaapboud met bietjie perskeblatjang.
Bestanddele:
2 x 4kg lamsboude
1/2 koppie (125 ml) olyfolie
1 eetl gedroogde origanum
3 knoffelbolle
3 klein granate
1 koppie (250 ml) granaatmelasse
1 eetl sumak
8 pruime, gehalveer
Gebruik 'n skerp mes en kerf die bokant van die lamsboud met intervalle van 1cm. Kombineer 2e olie, origanum en 1 tl elk soutv en varsgemaalde swartpeper in 'n bak. Vryf origanummengsel oor lamsvleis en sit eenkant vir 1 uur om kamertemperatuur te bereik.
Voorverhit die oond tot 200°C.
Plaas knoffelbolle op 'n stuk foelie, bedruip met 2e olie en draai toe in foelie.
Om granate te skeur, maak 'n klein sny in elkeen met 'n skerp mes en skeur van die sny uit. Versap 'n halwe granaatjie en plaas in 'n bak met granaatmelasse en sumac. Hou eenkant met orige granaat tot benodig.
Verhit oorblywende 45ml olie in 'n groot, vlamvaste, swaarboom-braaipan en werk met een skaapboud op 'n slag, kook, draai om, vir 10 minute of tot bruin oraloor. Sit eenkant en herhaal met oorblywende been.
Plaas albei bene terug in roosterpan en bedek met pruime. Voeg knoffel by en rooster vir 45 minute. Haal lam uit oond en gooi granaatmengsel oor. Voeg oorblywende granaathelftes by pan, sit terug in oond en rooster vir 'n verdere 30 minute of tot knoffel sag is.
Rus lam, losweg bedek met foelie, vir 10 minute, sit dan voor met geroosterde pruime, granate en knoffel.
Perskeblatjang
1kg geelperskes, geskil
1 klein rooi ui, fyn gekap
2 knoffelhuisies, fyngedruk
5cm stuk vars gemmer, geskil, gerasper
1/2 koppie moutasyn
1/2 koppie wit suiker
LEES OOK: What's on the menu: Heerlike patatgebak
Stap 1
Sny perskes in die helfte. Verwyder klippe en kap vleis grof.
Stap 2
Meng perskes, ui, knoffel, gemmer, asyn, suiker in 'n pot en kook vir 25 tot 30 minute, roer elke 5 minute, of tot blatjang dik is.
Stap 3
Skep warm blatjang in warm gesteriliseerde flesse. Bedek met 'n teedoek en laat afkoel. Verseël en merk met 'n etiket. Verkoel na oopmaak. Bedien op Kersdag saam met ham of kalkoen. Alternatiewelik, gebruik op toebroodjies.